0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Koopmans blauwe aardappelen

Koopmans Blauwe wordt op dit moment niet meer verbouwd. Sinds kort is hiervoor een alternatief in de vorm van Marjan Morgenrood.

Informatie

Het Koopmans blauwe is vernoemd naar kweker C. Koopman en is ontstaan eind jaren twintig. Het ras dankt zijn naam mede aan de paarsblauwe schil. Inwendig is de knol lichtgeel. Het vroege ras voor fijnproevers heeft ronde tot rond-ovale aardappeltjes. De smaak van Koopmans Blauwe romig en zacht kruimig, blauwe tot lichtpaarse schil. De Koopmans Blauwe heeft zijn beste smaak als het ras wordt geteeld op zware klei en is verkrijgbaar van september t/m januari.

Bewaren van Koopmans Blauwe

Alle aardappels houden van een koele, vorstvrije, geventileerde en donkere omgeving. Op die manier kunnen ze enkele weken buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast drogen aardappelen sneller uit. Bij temperaturen onder de 5 graden wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suikers. Bewaar ze ook weer niet te lang, want dan kunnen spruiten (uitlopers) ontstaan. Een aardappel is een levend product en door er ruw mee om te gaan en stoten kunnen blauwe plekken ontstaan. Geef aardappels de ruimte om te “ademen”. Vandaar ook dat ze in zakken zitten waar lucht direct bij de aardappel bij kan komen.

Bereiding Koopmansblauwe

Koken: Schil de aardappelen, spoel ze af met stromend koud water. Snij ze in partjes en doe ze in een pan, bestrooi ze eventueel met zout en zet ze half onder water. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappelen zachtjes gaar in ca. 15-20 minuten, giet ze af en laat ze zonder deksel op een laag vuur 1 minuut uitdampen.

Productblad

Soortnaam

Koopmans blauwe

Kenmerken

Ronde aardappel, blauw, rode schil

Land van herkomst

Nederland

Verkrijgbaarheid

September tot en met januari

Nieuwe oogst

Eind augustus

Bewaaradvies

Droog, donker en koel

Bewaartemperatuur

8-12°C

Verpakkingen

2 kilo

20 kilo kisten

Kooktype

vastkokend

Bereiding

Koken, bakken

Ook geschikt voor salades

Bereidingstijd:

 

Koken

15 -20 min

Bakken

10 min koken en 5 min bakken

Oven

25-30 min (200°C)

Magnetron

 

8-10 min (800 watt)

Voedingswaarde

per 100 gram

 

100 gram

 

100 gram

Gekookt

Energie

371 kJ

 83 kcal

Vet

0 g

 0,3 g

    Waarvan verzadigd

0 g

 0,1 g

Koolhydraten

19 g

 17,4 g

    Waarvan suikers

1 g

 0,2 g

Vezels

1,8 g

 1,6 g

Eiwitten

2 g

 1,9 g

Zout

0 g

 1 mg

Referentie-inname gem. volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Recepten

Heerlijke recepten gemaakt van de mooiste aardappelen.

Gebakken aardappels met ui en spek

Gebakken aardappels met ui en spek

Gerecht met nieuwe aardappels – meerdere rassenVoor: 4 personenTijd: 20 minutenIngrediënten 700 gr nieuwe aardappel 2 ui gesnipperd 200 gr...