0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Duurzaam.

On the Way to Planet Proof

Over ons | Duurzaam

Belangrijke trend van de laatste jaren is duurzaamheid.

Overal is het terug te vinden, van bussen die “groen” rijden, tot zonnepanelen op het dak. Greydanus is meegegaan met deze belangrijke trend, en loopt daarmee voorop in de aardappelsector.

Greydanus heeft een scherp en modern beleid betreffende duurzaamheid. De eerste stap in het kader van duurzaamheid is in 1989 al door Greydanus gezet, namelijk met de aanschaf van een windmolen op de oude locatie te Marrum. Ondanks het feit dat deze locatie niet meer als productie locatie actief is, is de windmolen nog steeds in gebruik.

Waterzuivering

Reeds in 2011 wordt waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen en was de tweede grote investering in het kader van verduurzaming van het productieproces. Met die installatie werd het overgrote deel van het water bij het wassen van de aardappelen gezuiverd en opnieuw gebruikt.

 

Het gebruikt van leidingwater reduceerde hiermee met 90%. Na de installatie van een nieuwe waslijn voor aardappelen, eind 2021, waardoor het wassen en sorteren enorm verbeterde, was het begin 2022 tijd om ook de waterzuivering een upgrade te geven. Hierdoor is de waterzuiveringsinstallatie weer klaar voor de toekomst.

 

Meer dan 700 zonnepanelen

In 2012 heeft Greydanus 700 zonnepanelen op het dak van het pand in Heerenveen geïnstalleerd. De zelf opgewekte energie zorgt ervoor dat er minder stroom van het elektriciteitsnet wordt afgenomen en dat er ook nog voor een deel aan het net wordt geleverd.

Reeds in 2015 is in samenwerking met Aldi gestart met het onafhankelijke keurmerk: “On the Way to Planet Proof “ het uitgangspunt is altijd dat het product het milieu minder zwaar belast dan vergelijkbare producten uit de gangbare teelt, en dat de eisen bovenwettelijk zijn. Ander supermarkten zijn de afgelopen jaren gevolgd.