0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Retail.

Informatie

Informatie voor de Retail

Meer dan aardappelen.

Algemene bereiding

Onze aardappelen kunnen op tal van manieren worden bereid: gekookt of gestoomd, met of zonder schil, in een aardappelsalade, als puree met melk of bouillon, in een stamppot met groenten, gepoft of in de oven.

Het kooktype van de aardappelen is heel eenvoudig te onderscheiden aan de kleur van de verpakking. Waar rood/roze staat voor vrij vastkokend, groen voor vastkokend, blauw voor iets kruimig en geel voor zeer kruimig. Snel de juiste aardappel voor ieder gerecht.

 

Belangrijk voor de bereiding!

Laat geschilde of ongeschilde aardappelen nooit een tijd in water staan. Was ze kort voor het koken.

Breng het water aan de kook en voeg pas dan de aardappelen toe. Daarmee beperk je het verlies van vitaminen en mineralen via het kookvocht.

In een magnetron aardappelen in de schil vooraf worden ingeprikt met een vork of de punt van een mesje. Dit om te vermijden dat de aardappelen “ploffen”.

Aardappelen zijn sneller gaar in een snelkookpan of magnetron (afgedekt in een schaal in een bodempje water).

Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst in de schil. De schil is eetbaar op voorwaarde dat ze grondig gewassen zijn.

Aardappelen in de schil gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen, mineralen en smaak.

In de schil gekookte aardappelen pellen gemakkelijker als je ze in koud stromend water laat “schrikken”

Gebruik nooit kookvocht van aardappelen bij verdere bereidingen. Het kookvocht kan geringe hoeveelheden solanine bevatten.

De smaak van aardappelen wordt verhoogd door ze in bouillon te koken.

 

Gezondheid

Aardappels bestaan voor bijna tachtig procent uit water, bevatten geen vet en zijn caloriearm. Vergeleken met dezelfde hoeveelheid rijst of spaghetti, bevatten aardappelen ongeveer de helft van de calorieën.

 

Aardappels bevatten niet alleen zetmeel, maar aardappels zijn ook een belangrijke bron van vitamine C en veel meer waardevolle voedingsstoffen. Het eten van 3 of 4 gekookte aardappelen per dag, levert een kwart van onze dagelijkse behoefte aan vitamine B op en de helft van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C.

 

Aardappels in koude salade serveren zorgt voor een lagere GI (Glykemische Index, de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden opgenomen). Samen met groenten, vlees en wat jus, zorgt dat voor een GI die lager is.

 

De beste aardappels zijn de ongeschilde. Vooral de nieuwe aardappelen in hun schil behouden zo al hun smaak. Na het anders even pellen onder de kraan met stromend water.

 

Aardappelen zijn van nature glutenvrij en passen heel goed in een glutenvrije leefstijl. Glutenvrije producten zijn vaak duur en bevatten allerlei toevoegingen die ook weer niet gezond zijn. Aardappels zijn puur natuur, goedkoop en je kunt er veel mee variëren.

 

Bewaren

In het algemeen geldt voor het bewaren van aardappelen: donkere plek, met een gemiddelde temperatuur tussen de 6 en 9 graden Celsius.  

 

In een koeling kunnen aardappelen iets snelle uitdrogen. Bij temperaturen onder de 5 graden wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suikers. Wanneer aardappelen te warm en te lang bewaard worden, krijgen ze uitlopers of spruiten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen. Bij een vochtige opslag is er weer kans op schimmelvorming en rotting. Bij te veel licht vormt zich solanine “groenverkleuring” en komen er eerder uitlopers.

 

Behandel aardappelen voorzichtig. Als ze ruw op de grond of in het schap worden gegooid, krijgen ze gemakkelijk blauwe plekken. Deze stootplekken zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak.

 

Onze vers verpakte aardappelen zitten in zaken die, mits juist gestapeld, goed belucht worden door geperforeerde zakken, door de bedrukking van de zak, relatief donker liggen. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd.

 

Op de winkelvloer

Samen met de afnemers kijken we naar de beste manier om invulling te geven aan de vraag naar  aardappelen door consumenten. Greydanus aardappelgroothandel werkt met een zeer deskundig verkoopteam met tientallen jaren ervaring in AGF, verkoop en winkelinrichting. Dick, Tjalke en Jacob adviseren u graag over de vele mogelijkheden die Greydanus u kan bieden en komen graag bij u langs voor een passend winkel advies.

 

Door de jarenlange ervaring met zowel supermarkten als speciaalzaken, is Greydanus in staat de ideale inrichting voor uw winkel te realiseren. Zelf is Greydanus op de markt gekomen met een op zichzelf staande display voor aardappels, peulvruchten en sappen.

 

Meer dan aardappelen

Greydanus levert en een breed assortiment vers verpakte aardappelen uit binnen en buitenland. Daarnaast wordt een compleet assortiment van groenten en fruit aangeboden, zodat we iedere versafdeling van AGF kunnen voorzien. Uniek is dat Greydanus een uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten onder PeulNatuur aanbiedt en voor de retail  verse fruitsappen van Vereecken onder de naam PuurSap. Prachtige producten van eigen bodem.

 

Algemene acties

Daarnaast kan Greydanus op het gebied van eventuele acties een rol spelen en dezen zo succesvol mogelijk laten verlopen. Zo verzorgt Greydanus bijvoorbeeld ieder jaar trailer verkopen bij verschillende afnemers, zodat de consument zijn wintervoorraad eenvoudige binnen kan krijgen.

 

Samen met collega groothandels worden aardappelen gepromoot via de campagne “power tot de pieper”. Met deze campagne proberen we via recepten en inspiratie de consument op een andere manier naar de aardappel te laten kijken. De tijden dat dat de aardappel alleen in traditionele gerechten gebruikt wordt, zijn allang verleden tijd.

 

Maatwerk acties

Een opening, jubileum of een andere gelegenheid biedt heel veel kansen om de winkel extra onder de aandacht te brengen. Greydanus kan met specifieke maatwerk acties zorgen dat dit optimaal benut wordt. Het is altijd de moeite waard samen te kijken hoe we hier een juiste invulling aan kunnen geven.

 

Heeft u interesse in onze producten in uw winkel neem vrijblijvend contact op met ons verkoopteam: 0513-681268 en vraag naar Tjalke, Jacob of Dick.