Consument.
Informatie
Informatie voor de Consument
Bewaren, bereiden, genieten.
Bewaren
Voor het bewaren van aardappelen wordt een donkere plek aangeraden waar het niet vriest met een gemiddelde temperatuur tussen de 6 en 9 graden Celsius. Aardappelen mogen tegenwoordig wel in de koelkast. Bij temperaturen onder de 5 graden wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suikers.
Groen verkleuring
Blootstelling van aardappelen aan licht, op het veld, tijdens opslag, in de winkelschappen of thuis, kan vorming van groene plekken op het oppervlak van de aardappel veroorzaken. Dit wordt “vergroening” genoemd en wordt veroorzaakt door Solanine, dat voorkomt in de schil van groene aardappelen en in de kiemen, oftewel de uitlopers, van oudere aardappelen.
Als de aardappel een beetje groen is gekleurd zit dit voornamelijk net onder de schil. Het advies is om groene delen van de aardappel niet te eten. Het is verstandig om groene plekken weg te snijden, omdat daarin hogere concentraties alkaloïden voorkomen. Deze stof gaat niet kapot met koken en heeft een bittere smaak.
Algemene bereiding
Aardappelrassen zijn in vier verschillende kooktypes in te delen; vastkokend (hoofdkleur van de zak is dan groen), vrij vastkokend (hoofdkleur van de zak is dan rood), kruimig (hoofdkleur van de zak is dan blauw) en zeer kruimig (hoofdkleur van de zak is dan geel). De vastkokende rassen, blijven steviger en de kruimige rassen, vallen eerder uit elkaar tijdens het koken.
Aardappelen koken
Schil de aardappels en snij ze in even grote stukken. Ongewassen aardappels nog even goed wassen alvorens ze in een laagje water met eventueel wat zout aan de kook te brengen. Gemiddeld zijn vastkokende aardappelen in zo’n 20 a 25 minuten gaar en de kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Bakken van aardappels
Schil en was de aardappels en snij ze in even grote stukken. Vastkokende aardappelen kunnen beter een minuut of 10 a 15 worden gekookt voordat ze gebakken worden. Na afkoelen de aardappelen in kleinere partjes snijden en vervolgens bakken in een koekenpan in een klontje echte roomboter. Wees geduldig met bakken en probeer de aardappels zo min mogelijk te keren, zodat je een krokante korst krijgt.
Aardappelpuree maken
Voor puree kan het beste gebruik worden gemaakt van kruimige aardappelen. Schil en was de aardappels en snij ze in even grote stukken. Breng de aardappels in een laagje water met een beetje zout aan de kook en gaar de kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten. Giet de aardappelen af en zet de pan weer even terug om de aardappels droog te stomen. Zorg ervoor dat de aardappelen echt gaar zijn, zodat deze makkelijk te pureren zijn. Stamp nu de aardappelen en voeg zachte roomboter toe en meng deze door de aardappelen totdat een smeuïge massa ontstaat. Voeg wat melk toe, afhankelijk van hoe dik de puree moet worden. Om he taf te maken, strooi wat nootmuskaat erover heen.