0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Historie.

Greydanus sinds 1927

Eerste en tweede generatie

In 1927 begon Klaas Greydanus Sr. met de handel in aardappelen op de lokale markt Leeuwarden. Met de groeiende vraag naar aardappelen wordt in de jaren veertig een pakhuis in gebruik genomen aan Het Vliet te Leeuwarden.

In 1963 wordt het bedrijf vervolgens uitgebreid met een boerderij, Lelia-State, in Marrum. Zoon Jacob Douwe Greydanus verhuisd mee naar Lelia state en neemt de leiding van het bedrijf over en in de jaren die daarop volgen worden de activiteiten steeds verder uitgebouwd. Zo wordt er onder meer met de verkoop van gewassen aardappelen gestart en al gauw volgen de verpakte aardappelen aan supermarkten. In deze jaren wordt er gestart met de export naar Duitsland.

Derde en vierde generatie

In 1985 wordt gestart met de levering aan een distributiecentrum van Aldi. Tot op heden gebeurt dit nog steeds en wordt inmiddels geleverd aan twee distributiecentra van Aldi.

In 1998 staat de 3e generatie Greydanus klaar om het stokje over te nemen. Zoons Klaas en Cor Greydanus nemen de leiding over van het bedrijf.  Met de overname van Aardappelgroothandel Brouwer in 1998 wordt door Cor en Klaas Greydanus de gehele productie verplaatst naar de huidige locatie aan de Kuinder 12 te Heerenveen.

In de daarop volgende jaren worden naast Friesland ook supermarkten in Groningen en Drenthe bevoorraad. Ook wordt het assortiment uitgebreid met groente en fruit. Met de introductie van de smart grader robot in 2007 bij Greydanus worden de grote partijen zorgvuldig gesorteerd op diameter, lengte, vorm en op zichtbare gebreken. Vanaf 2008 doet de 4e generatie Jacob en Alissa hun intrede bij het familiebedrijf Greydanus.

Tot nu

In 2014 wordt Tjalke Stoelwinder Held van de Smaak van Nederland. Dat jaar is het thema Bonen en Peulvruchten en de prijs ging naar Tjalke “door de innovatieve manier waarop hij peulvruchten in de markt zet en beschikbaar maakt voor een brede doelgroep. Dit succes wordt doorgetrokken en vanaf 2018 komt Greydanus met de eigen lijn van gedroogde peulvruchten PeulNatuur op de markt.

In 2021 komt Greydanus met lijn vruchtensappen van eigen bodem, onder de naam PuurSap, op de markt. Vereecken sappen produceert deze bijzondere vruchtensappen en Greydanus zorgt voor de exclusieve distributie naar de retail.

Eind 2021 worden er nieuwe wasstraten geplaatst, zodat het bedrijf op het gebeid van wassen en verpakken nog toekomstbestendiger wordt.