0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Foodservice.

Informatie

Informatie voor de Foodservice

Van land tot klant.

Het leveren van kwaliteitsaardappelen begint met gecertificeerde boeren die met veel vakmanschap ieder jaar het beste uit de grond halen. Wij kennen onze boeren en zij kennen ons, daarmee garandeert Greydanus jaarrond het aanbod van kwalitatief hoogwaardige producten.

 

Alle aardappelen die rechtstreeks van de boer bij aardappelgroothandel Greydanus binnenkomen, worden gesorteerd en op kwaliteit beoordeeld. Via onze vol automatische installaties worden alle aardappelen gesorteerd op beschadigingen en hoeveelheid modder aan de aardappel, waarna de aardappelen op formaat bij elkaar worden verzameld.

 

Na het sorteren worden alle aardappelen gewassen en daarmee de foodservice het eerste werk uit handen te nemen. Afhankelijk van wat de afnemers wensen, worden de aardappelen vervolgens in de meest uiteenlopende verpakkingen van 1 tot en met 25 kilogram verpakt. Dit wordt gedaan met één van de 12 verpakkingslijnen. Van foliezakken tot netzakken, van kisten tot kilobakjes er is heel veel mogelijk bij Greydanus. Zodra de aardappels verpakt zijn, worden de verpakkingen in kisten of containers opgeslagen in de koeling of rechtstreeks, via eigen transport, geleverd aan afnemers.

Duurzaam.

Greydanus heeft een scherp en modern beleid betreffende duurzaamheid. De eerste stap in het kader van duurzaamheid is in 1989 al door Greydanus gezet, namelijk met de aanschaf van een windmolen op de oude locatie te Marrum. Ondanks het feit dat deze locatie niet meer als productie locatie actief is, is de windmolen nog steeds in gebruik.
 

Reeds in 2011 wordt waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen en was de tweede grote investering in het kader van verduurzaming van het productieproces. Met die installatie werd het overgrote deel van het water bij het wassen van de aardappelen gezuiverd en opnieuw gebruikt.

Het gebruikt van leidingwater reduceerde hiermee met 90%. Na de installatie van een nieuwe waslijn voor aardappelen, eind 2021, waardoor het wassen en sorteren enorm verbeterde, was het begin 2022 tijd om ook de waterzuivering een upgrade te geven. Hierdoor is de waterzuiveringsinstallatie weer klaar voor de toekomst.

 

In 2012 heeft Greydanus 700 zonnepanelen op het dak van het pand in Heerenveen geïnstalleerd. De zelf opgewekte energie zorgt ervoor dat er minder stroom van het elektriciteitsnet wordt afgenomen en dat er ook nog voor een deel aan het net wordt geleverd.

Bewaren.

In een koeling drogen aardappelen sneller uit. Bij temperaturen onder de 5 graden wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suikers.

 

Wanneer aardappelen te warm en te lang bewaard worden, krijgen ze uitlopers of spruiten die de aardappel taai maken en het vitaminegehalte in de aardappel verlagen.

 

Bij een vochtige opslag is er weer kans op schimmelvorming en rotting. Bij te veel licht vormt zich solanine “groenverkleuring” en komen er eerder uitlopers.

 

Behandel aardappelen voorzichtig. Anders krijgen ze gemakkelijk blauwe plekken.

Gezondheid.

Aardappels bestaan voor bijna tachtig procent uit water, bevatten geen vet en zijn caloriearm. Vergeleken met dezelfde hoeveelheid rijst of spaghetti, bevatten aardappelen ongeveer de helft van de calorieën.

 

Aardappelen zijn van nature glutenvrij en passen heel goed in een glutenvrije leefstijl. Glutenvrije producten zijn vaak duur en bevatten allerlei toevoegingen die ook weer niet gezond zijn. Aardappels zijn puur natuur, goedkoop en je kunt er veel mee variëren.