0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Zilte aardappelen en wortelen

Zilte aardappelen en wortels van de Wadden

Op de wadden is de lucht puur, de wind rauw en het aantal zonuren hoog. Hierdoor kunnen wij de beste aardappelen en wortels telen op zilte grond die gestimuleerd wordt met biologisch, op land gekweekt zeewier afkomstig uit het waddengebied, als natuurlijke meststof. 

Door verzilting verandert de smaak van bijvoorbeeld de aardappel en wortel aanzienlijk, ze worden zoeter en lekkerder. Doordat de opbrengst per hectare lager is, moeten we een meerwaarde voor de boer realiseren. Hiervoor zoeken we naar aanpassingen in de teelt en meerwaarde in productverwerking en vermarkting.

Waddengebied

De relatie met het Waddengebied is voor dit project een belangrijk gegeven: de vitaliteit van de landbouw stimuleren en het breed kunnen uitzetten van het resultaat als een ‘Wadden Innovatie’ voor de promotie van het Waddengebied en het UNESCO Werelderfgoed. Belangrijk hierbij is een brede samenwerking in de keten tot aan bewustwording van de consument over de gevolgen van de klimaatverandering om te kiezen voor het telen van duurzaam voedsel.

Waddenfonds

Mede dankzij bijdragen van het Waddenfonds zijn rassen van gewassen beschikbaar gekomen die beter bestand zijn tegen verzilting, zoals aardappelen en wortelen.

 

 

Zilte aardappels

ZILTE AARDAPPELEN UIT HET WADDENGEBIED
In restaurants wordt al veel met zilte aardappelen, wortels en groenten gewerkt. Interessant voor het op tafel zetten van nieuwe en spannende gerechten. Zeker als die van lokale leveranciers komen, draag je ook bij aan een korte keten en een gezonde lokale economie. Zilte aardappelen hebben een andere smaak, dan hetzelfde gewas dat op ‘reguliere’ grond groeit. Vaak is de smaak een beetje zoeter. Traditionele gerechten bereid met zilte varianten kunnen zorgen voor nieuwe onverwachte smaakcombinaties.

Zilte wortelen

ZILTE WORTELS UIT HET WADDENGEBIED
Door zilte wortelen in de regio op de markt te brengen heeft dat een kortere keten tot gevolg en daardoor zijn zilte wortelen ook duurzamer. Door verzilting verandert de smaak van de wortel aanzienlijk, ze worden nog zoeter en lekkerder.