0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Kriel aardappelen

Informatie

Over het algemeen worden de kleinere vastkokende aardappelen gebruikt als kriel. Gemiddeld is een krieltje ongeveer 25mm doorsnee. Door dit kleine formaat zijn krieltjes ideaal als bijgerecht en met de juiste kruiden maak je een ideale combinatie met ieder gerecht.

Krielaardappeltjes worden soms ook wel “Pommes Parisienne” worden genoemd? Er is echter wel een verschil, want deze “Pommes” worden uit een grotere aardappel geschept met een speciaal stuk keukengerei.

Aardappel krieltjes zijn zowel met als zonder schil te bereiden. Wanneer vroege aardappelen net zijn geoogst en de schil is nog erg dun, is het ook mogelijk om deze te schrappen.

Door de vroege oogst zijn nog niet alle suikers in de aardappelen in zetmeel omgezet. Hierdoor zijn de nieuwe aardappelen vaak kleiner van stuk en hebben een hele dunne schil. Doordat de schil erg dun is, zijn ze moeilijk te schillen. Vandaar dat nieuwe aardappelen vaak alleen schoonmaakt hoeven te worden en ze met schil gegeten worden. Na het klaarmaken zijn nieuwe aardappelen volromig en zacht van smaak.

Bewaren van Krieltjes

Krielaardappelen bewaren in een koele, vorstvrije, geventileerde en donkere omgeving.  De nieuwe aardappels kunnen op die manier enkele weken buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast drogen aardappelen sneller uit. Bewaar ze ook weer niet te lang, want dan kunnen spruiten (uitlopers) ontstaan. Een aardappel is een levend product en door er ruw mee om te gaan kunnen blauwe plekken ontstaan. Geef aardappels de ruimte om te “ademen”. Vandaar ook dat ze in zakken zitten waar lucht direct bij de aardappel bij kan komen.

Bereiding Krieltjes 

Koken: krieltjes hoeven niet geschild te worden. Boen ze schoon en spoel ze af met stromend koud water. Snij ze in partjes en doe ze in een pan, bestrooi ze eventueel met zout en zet ze half onder water. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappelen zachtjes gaar in ca. 15-20 minuten, giet ze af en laat ze zonder deksel op een laag vuur 1 minuut uitdampen.

Productblad

Soortnaam

Kriel aardappelen

Kenmerken

 

Land van herkomst

 

Verkrijgbaarheid

 

Nieuwe oogst

 

Bewaaradvies

Droog, donker en koel

Bewaartemperatuur

8-12°C

Verpakkingen

800 gram EAN 8710251-069092

Kooktype

 

Bereiding

Koken, bakken

Ook geschikt voor salades

Bereidingstijd:

 

Koken

15 -20 min

Bakken

10 min koken en 5 min bakken

Oven

25-30 min (200°C)

Magnetron

 

8-10 min (800 watt)

Voedingswaarde

per 100 gram

 

100 gram

 

100 gram

Gekookt

Energie

371 kJ

 83 kcal

Vet

0 g

 0,3 g

    Waarvan verzadigd

0 g

 0,1 g

Koolhydraten

19 g

 17,4 g

    Waarvan suikers

1 g

 0,2 g

Vezels

1,8 g

 1,6 g

Eiwitten

2 g

 1,9 g

Zout

0 g

 1 mg

Referentie-inname gem. volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Leverbaar in

800 grams verpakking

Recepten

Heerlijke recepten gemaakt van de mooiste aardappelen.

Gebakken aardappels met ui en spek

Gebakken aardappels met ui en spek

Gerecht met nieuwe aardappels – meerdere rassenVoor: 4 personenTijd: 20 minutenIngrediënten 700 gr nieuwe aardappel 2 ui gesnipperd 200 gr...

Aardappel-preisoep van zilte aardappels

Aardappel-preisoep van zilte aardappels

Gerecht met zilte aardappelsVoor: - personenTijd: - minutenHeerlijke soep van prei en zilte aardappelen. Ingrediënten 500 gr zilte aardappelen 2...