0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Nieuwe aardappelen

Informatie

De eerste nieuwe aardappelen van het jaar (nieuwe oogst) worden ook wel primeur aardappels genoemd. Ze zijn slechts een korte periode verkrijgbaar. De vroegste Primeur aardappelen worden gepoot in februari en worden afgedekt, zodat ze in de grond warmer blijven. Deze primeur aardappels zijn nog klein of middelgroot van formaat en worden vers geoogst en meteen verkocht voor consumptie.

Door de vroege oogst zijn nog niet alle suikers in de aardappelen in zetmeel omgezet. Hierdoor zijn de nieuwe aardappelen vaak kleiner van stuk en hebben een hele dunne schil. Doordat de schil erg dun is, zijn ze moeilijk te schillen. Vandaar dat nieuwe aardappelen vaak alleen schoonmaakt hoeven te worden en ze met schil gegeten worden. Na het klaarmaken zijn nieuwe aardappelen volromig en zacht van smaak.

Bewaren van Nieuwe aardappelen

Nieuwe aardappels zijn het lekkerst wanneer ze meteen gegeten worden, maar om ze te bewaren houden ze van een koele, vorstvrije, geventileerde en donkere omgeving.  De nieuwe aardappels kunnen op die manier enkele weken buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast drogen aardappelen sneller uit. Bewaar ze ook weer niet te lang, want dan kunnen spruiten (uitlopers) ontstaan. Een aardappel is een levend product en door er ruw mee om te gaan kunnen blauwe plekken ontstaan. Geef aardappels de ruimte om te “ademen”. Vandaar ook dat ze in zakken zitten waar lucht direct bij de aardappel bij kan komen.

Bereiding Nieuwe aardappelen

Koken: Nieuwe aardappelen hoeven niet geschild te worden. Boen ze schoon en spoel ze af met stromend koud water. Snij ze in partjes en doe ze in een pan, bestrooi ze eventueel met zout en zet ze half onder water. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappelen zachtjes gaar in ca. 15-20 minuten, giet ze af en laat ze zonder deksel op een laag vuur 1 minuut uitdampen.

Productblad

Soortnaam

Nieuwe oogst aardappelen

Kenmerken

 

Land van herkomst

 

Verkrijgbaarheid

Mei tot en met augustus

Nieuwe oogst

Eind April

Bewaaradvies

Droog, donker en koel

Bewaartemperatuur

8-12°C

Verpakkingen

800 gram EAN 8710251-

2 kilo EAN 8710251-

Kooktype

 

Bereiding

Koken, bakken

Ook geschikt voor salades

Bereidingstijd:

 

Koken

15 -20 min

Bakken

10 min koken en 5 min bakken

Oven

25-30 min (200°C)

Magnetron

 

8-10 min (800 watt)

Voedingswaarde

per 100 gram

 

100 gram

 

100 gram

Gekookt

Energie

371 kJ

 83 kcal

Vet

0 g

 0,3 g

    Waarvan verzadigd

0 g

 0,1 g

Koolhydraten

19 g

 17,4 g

    Waarvan suikers

1 g

 0,2 g

Vezels

1,8 g

 1,6 g

Eiwitten

2 g

 1,9 g

Zout

0 g

 1 mg

Referentie-inname gem. volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Recepten

Heerlijke recepten gemaakt van de mooiste aardappelen.

Gebakken aardappels met ui en spek

Gebakken aardappels met ui en spek

Gerecht met nieuwe aardappels – meerdere rassenVoor: 4 personenTijd: 20 minutenIngrediënten 700 gr nieuwe aardappel 2 ui gesnipperd 200 gr...