0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Truffel aardappelen

OP AANVRAAG LEVERBAAR

Informatie

De truffelaardappel is een paarse, cilindervormige aardappel. Het is een zeer smakelijke, iets van notensmaak, vastkokende aardappel. De paarse kleur blijft behouden tijdens het koken en het kookwater kleurt groen. Van origine komt de truffelaardappel uit Frankrijk, waar zij beter bekend is als de “Vitelotte-Noir”. Ze worden truffelaardappelen genoemd door de vorm en kleur die sterk overeenkomen met de kenmerken van een truffel.

Truffelaardappels zijn geschikt voor meerdere doeleinden zoals koken, frituren, bakken en pureren. Door haar unieke voorkomen is de truffelaardappel een manier om een maaltijd extra kleur en smaak te geven, en tegenwoordig zijn de truffelaardappelen bijna het hele jaar verkrijgbaar.

Voor het bereiden is afspoelen een optie, maar niet noodzakelijk. Bij koken de aardappel ongeschild ca. 5 minuten laten koken, daarna laat de schil eenvoudig los.

Bewaren van truffel aardappels

Bewaren in een koele, vorstvrije, geventileerde en donkere omgeving.  Truffel aardappels kunnen op die manier enkele weken buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast drogen aardappelen sneller uit. Bewaar ze ook weer niet te lang, want dan kunnen spruiten (uitlopers) ontstaan. Een aardappel is een levend product en door er ruw mee om te gaan kunnen blauwe plekken ontstaan. Geef aardappels de ruimte om te “ademen”. Vandaar ook dat ze in zakken zitten waar lucht direct bij de aardappel bij kan komen.

Bereiding Truffel aardappelen 

Koken: Truffel aardappels worden in zijn geheel gekookt. Bestrooi ze eventueel met zout en zet ze half onder water. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappelen zachtjes gaar in ca. 15-20 minuten, giet ze af en laat ze zonder deksel op een laag vuur 1 minuut uitdampen. De schil laat zich makkelijk verwijderen na ca 5 minuten koken.

Productblad

Soortnaam

Truffel aardappelen

Kenmerken

Ovale langwerpige aardappel

Land van herkomst

Frankrijk

Verkrijgbaarheid

April tot en met December

Nieuwe oogst

April

Bewaaradvies

Droog, donker en koel

Bewaartemperatuur

8-12°C

Verpakkingen

800 gram EAN 8710251-759092

Kooktype

vastkokend

Bereiding

Koken, bakken, pureren

Ook geschikt voor salades

Bereidingstijd:

 

Koken

15 -20 min

Bakken

10 min koken en 5 min bakken

Oven

25-30 min (200°C)

Magnetron

 

8-10 min (800 watt)

Voedingswaarde

per 100 gram

 

100 gram

 

100 gram

Gekookt

Energie

371 kJ

 83 kcal

Vet

0 g

 0,3 g

    Waarvan verzadigd

0 g

 0,1 g

Koolhydraten

19 g

 17,4 g

    Waarvan suikers

1 g

 0,2 g

Vezels

1,8 g

 1,6 g

Eiwitten

2 g

 1,9 g

Zout

0 g

 1 mg

Referentie-inname gem. volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Recepten

Heerlijke recepten gemaakt van de mooiste aardappelen.

Gebakken aardappels met ui en spek

Gebakken aardappels met ui en spek

Gerecht met nieuwe aardappels – meerdere rassenVoor: 4 personenTijd: 20 minutenIngrediënten 700 gr nieuwe aardappel 2 ui gesnipperd 200 gr...

Aardappel-preisoep van zilte aardappels

Aardappel-preisoep van zilte aardappels

Gerecht met zilte aardappelsVoor: - personenTijd: - minutenHeerlijke soep van prei en zilte aardappelen. Ingrediënten 500 gr zilte aardappelen 2...