0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

Wâldgieltsje aardappelen

Wâldgieltsjes worden op zeer beperkte schaal verbouwd en zijn dus op zeer beperkte schaal leverbaar. Op aanvraag kunnen we kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Informatie

Het ‘Wâldgieltsje’ is een aardappel die mogelijk al sinds de 18e eeuw voorkomt in De Friese Wouden. Hij is kleiner dan gewone aardappelen en ze noemen hem ook wel Fries geeltje. Wâldgieltsje wordt nu gezien als een delicatesse door de zachte en romige smaak van deze aardappel.

Het Woudgeeltje is een zeer vroege aardappel dat als andere vroege rassen nog niet gerijpt zijn, al gerooid kan worden. Het geeltje is een aardappel met een fijne gele schil en valt op door de kleine, ronde vorm, die niet uiteenvalt bij het koken. Als ras zit Wâldgieltsje tussen een Doré en een Borger in. Wâldgieltsjes zijn lekker gekookt (met of zonder schil), maar ook wanneer ze gebakken worden.

Het Wâldgieltsje is de enige aardappel die onder de noemer “Erkend Streekproduct” verkocht mag worden. Deze streekgebonden aardappel is van september tot januari exclusief verkrijgbaar bij Greydanus.

Bewaren van Wâldgieltsjes

Alle aardappels houden van een koele, vorstvrije, geventileerde en donkere omgeving. Op die manier kunnen ze enkele weken buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast drogen aardappelen sneller uit. Bij temperaturen onder de 5 graden wordt het zetmeel in de aardappel omgezet in suikers. Bewaar ze ook weer niet te lang, want dan kunnen spruiten (uitlopers) ontstaan. Een aardappel is een levend product en door er ruw mee om te gaan en stoten kunnen blauwe plekken ontstaan. Geef aardappels de ruimte om te “ademen”. Vandaar ook dat ze in zakken zitten waar lucht direct bij de aardappel bij kan komen.

Bereiding Wâldgieltsje (Woudgeeltje)

Koken: Schil de aardappelen, spoel ze af met stromend koud water. Snij ze in partjes en doe ze in een pan, bestrooi ze eventueel met zout en zet ze half onder water. Breng het water met deksel op de pan aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappelen zachtjes gaar in ca. 15-20 minuten, giet ze af en laat ze zonder deksel op een laag vuur 1 minuut uitdampen.

Productblad

Soortnaam

Wâldgieltsje (Woudgeeltje)

Kenmerken

Ronde aardappel, gele schil

Land van herkomst

Nederland

Verkrijgbaarheid

September tot en met januari

Nieuwe oogst

Eind augustus

Bewaaradvies

Droog, donker en koel

Bewaartemperatuur

8-12°C

Verpakkingen

2 kilo

20 kilo kisten

Kooktype

Kruimig

Bereiding

Koken, bakken

Ook geschikt voor salades

Bereidingstijd:

 

Koken

15 -20 min

Bakken

10 min koken en 5 min bakken

Oven

25-30 min (200°C)

Magnetron

 

8-10 min (800 watt)

Voedingswaarde

per 100 gram

 

100 gram

 

100 gram

Gekookt

Energie

371 kJ

 83 kcal

Vet

0 g

 0,3 g

    Waarvan verzadigd

0 g

 0,1 g

Koolhydraten

19 g

 17,4 g

    Waarvan suikers

1 g

 0,2 g

Vezels

1,8 g

 1,6 g

Eiwitten

2 g

 1,9 g

Zout

0 g

 1 mg

Referentie-inname gem. volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Recepten

Heerlijke recepten gemaakt van de mooiste aardappelen.

Gebakken aardappels met ui en spek

Gebakken aardappels met ui en spek

Gerecht met nieuwe aardappels – meerdere rassenVoor: 4 personenTijd: 20 minutenIngrediënten 700 gr nieuwe aardappel 2 ui gesnipperd 200 gr...