0513 681268 . De Kuinder 12, 8444 AC Heerenveen

HEERENVEEN – Aardappel groothandel Greydanus uit Heerenveen zet sinds kort een Scania R360 Hybride trekker in. Met die truck is actieradius nooit een probleem, terwijl de laatste kilometers in de binnenstad volledig zero- emissie en fluisterstil kunnen worden afgelegd.

Aardappel groothandel Greydanus werd 95 jaar geleden opgericht in het Friese Marrum, maar verhuisde in 1998 naar Heerenveen. Daar werkt het bedrijf nu met 25 medewerkers aan het sorteren, schoonmaken en verpakken van aardappels. Het familiebedrijf wordt gerund door de derde generatie, Klaas en Cor Greydanus. Klaas: “Wij halen met onze eigen onderlossers de aardappels uit het noorden van het land, waarna we ze hier sorteren, reinigen en verpakken. Voor het transport hebben we momenteel vijf eigen trucks, allemaal Scania’s.”

Jarenlange relatie

De relatie met Scania dealer Rinsma stamt al uit 1968, toen de eerste tweedehands Scania werd gekocht. Sindsdien hebben er meerdere merken in de vloot gereden, maar Greydanus kwam altijd weer uit bij Scania en dealer Rinsma. Cor Greydanus: “Die relatie is meer dan uitstekend en dat is voor ons belangrijk. Vroeger reden we ook internationaal met de trucks, tot in Oost Duitsland aan toe maar vandaag de dag beperken we ons vooral tot de bovenste helft van het land.”

Lager brandstofverbruik

Greydanus levert dagelijks aardappelen in vele soorten aan supermarkten, zelfstandige winkels en supermarkt DC’s. “Voor het distributiewerk zochten we een duurzaam alternatief, maar zonder de beperkingen van een volledig elektrische truck. Met deze hybride techniek heeft Scania de voordelen van een diesel en die van een elektrische truck samengevoegd. Onbeperkt inzetbaar als diesel, en zero emissie en fluisterstil in de binnenstad. Daarbij zorgt de hybride techniek voor een lager brandstofverbruik in de distributie. Dat blijkt nu al, en de chauffeur is daar ook erg mee bezig, dus dat is mooi meegenomen”, aldus Klaas Greydanus.

De trucks zijn bij Scania dealer Rinsma ondergebracht in een onderhoud- en reparatiecontract, waardoor Greydanus zich kan richten op de core business, de handel en het transport van aardappelen.